Sion

Sion

> holocaust > meest-gezochte-persoon

Meest gezochte persoon
RSS feed
Wie zoekt wie? Ranglijst van meest gezochte persoon.
Vorige 10 Volgende 10
NaamRolSexGeboorte datumSterf datumCityLandBeroepEinde
11 Tito Josip Broz [Edit]Verzetsstrijder
7 May 1892
4 May 1980
JoegoslaviaSecretaris-generaal van de CP.Overleed na een langdurige ziekte.
Bron http://www.titoville.com/Tito wist als leidende organisator van het verzet de overwinning te behalen, mede door westerse diplomatieke en militaire steun en omdat hij de nationaliteiten van Joegoslavië een grote mate van autonomie beloofde.
12 Griep Cornelis (nl) [Edit]Verzetsstrijder
1896
1983
NederlandHuisartsHij overlijdt op 87-jarige leeftijd, op 29 oktober 1983. Hij was drager van het Verzetsherdenkingskr

Bron http://people.zeelandnet.nl/cgriep/Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt er in de openbare lagere school van Heinkenszand een noodhospitaal ingericht. Cornelis Griep krijgt de leiding hierover, en mag zich gedurende enige jaren "zieken-huisdirecteur" noemen. Al snel sluit hij zich aan bij de estafette van het Medisch Contact, en bij de ondergrondse. Als arts heeft hij een relatief grote bewegingsvrijheid, en hij weet meerdere Engelse piloten een onderduikadres te bezorgen op een van de boerderijen in de omgeving. Op 29 augustus 1944 wordt hij echter door een van zijn dorpsgenoten verraden, en als politiek gevangene overgebracht naar de gevangenis in Middelburg.
13 Boris III [Edit]Lid koningshuis
1894
1943
BulgarijeKoning van BulgarijeStierf onder zeer verdachte omstandigheden na een vergadering met Hitler.
Bron http://www.bulgaria.com/Het derde Bulgaarse Koninkrijk was een constitutionele monarchie met een hoog democratisch gehalte. Pro Duits, maar zonder deel te nemen aan de gevechten in W.O.II. Koning Boris werd lid van de As van Rome om een invasie van Bulgarije te voorkomen, maar hij weigerde troepen ter beschikking te stellen aan de As mogendheden. Grote militaire operaties werden vermeden, maar er werd wel steun verleend aan de invasie van Joegoslavië en het Bulgaarse leger nam onofficieel deel aan de strijd tegen de partisanen van Tito.
14 Allen Terry [Edit]Militair
1 Apr 1888
1969
Verenigde StatenCommandant 104th Timberwolf infanterie dBegraven op het National Cemetery Ft. Bliss.

Bron http://www.104infdiv.org/Vrij onbekende generaal, die naast Patton heldhaftig en moedig in Frankrijk en België gevochten heeft en de enige generaal die nooit een veldslag heeft verloren.
15 Anderson, John [Edit]Politicus
8 Jul 1882
4 Jan 1958
EdinburghGroot-BrittaniëOverleed in Londen op 4 Januari 1958.
Bron http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/Anderson werd lid van het oorlogskabinet in Oktober 1940. Hij was verantwoordelijk voor het organiseren van de personele en economische voorraden ten einde deze efficient te benutten voor de oorlogsindustrie. Hij voerde het PAYE systeem voor de inkomstenbelasting in (Pay as You earn).
16 Pound Dudley [Edit]Militair
1877
1943
Groot-BrittaniëAdmiraal.Overleed in Oktober van 1943.

Bron http://www.fleetairarmarchive.net/RollofHonour/Leverde een grote bijdrage aan het keerpunt van de oorlog in de Middellandse zee. Hij overlijd negen maanden na de Conferentie van Casablanca aan de gevolgen van een beroerte.
17 Bader Douglas [Edit]Militair
10 Feb 1910
1983
LondenGroot-BrittaniëKolonelPOW in 1941 na een botsing met een vijandelijk toestel.
Bron http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/

Bader werd aangesteld als officier van de RAF in 1930, maar na 18 maanden stortte hij neer en verloor beide benen. Hij leerde zichzelf te vliegen met twee kunstbenen en bij de uitbraak van W.O.II werd hij weer tot de RAF toegelaten. Gedurende de zomer van 1941 schoot hij 12 vijandelijke toestellen neer en zijn 23 overwinningen maakte hem tot de vijfde beste RAF piloot gedurende W.O.II.

18 Brandsma Titus (nl) [Edit]Verzetsstrijder
23 Feb 1881
12 Jul 1942
BolswardNederlandRooms-katholiek priester.Postuum Verzetsherdenkingskruis.

Bron http://carmelnet.org/Al jong trad hij actief op in de Friese beweging en in 1917 richtte hij ook de Rooms Friese Bond op. Ook had hij een aandeel in de oprichting van de Fryske Akademy en in die van Frisia Catholica, een vereniging ter bestudering van katholiek Friesland. In 1898 trad hij toe tot de orde van de Karmel en in 1905 werd hij tot priester gewijd. In 1909 promoveerde hij in Rome tot doctor in de filisofie en maakte daarna speciaal naam als kenner van de mystiek. ook was hij historicus. In 1923 werd hij hoogleraar aan de toen opgerichtte RK Universiteit in Nijmegen. Al in 1935 waarschuwde hij, samen met vele andere Nederlanders fel tegen de houding van de nazi's ten opzichte van de Joden. Hij noemde de nazi's ronduit lafaards. Als geestelijk adviseur gaf hij aan de katholieke dagbladen in 1942 het consigne elke propaganda van de NSB te weigeren en was hij een leidend figuur in het verzet tegen de gelijkschakeling van de RK pers en het RK onderwijs. Hierop werd hij op 19 januari 1942 gevangen genomen in zijn klooster te Nijmegen. Na een verblijf in de gevangenissen van Scheveningen en Kleef en in kamp Amersfoort kwam hij op 12 juli 1942 in Dachau om het leven. In Scheveningen schreef hij twee kleine boekjes "Mijn Cel. De dagorde van een gevangene" en (op last van de SD of Gestapo "Het laatste geschrift", waarin hij uiteenzette waarom hij tegen de nazi's in verzet was gekomen. In 1986 werd pater Titus na een jarenlang onderzoek door de RK kerk zalig verklaard.
19 Glasberg Alexandre [Edit]Verzetsstrijder
1902
1981
FrankrijkPriester.Righteous Among the Nations.
Franse priester die in 1940 begon om de slachtoffers van de anti Joodse maatregelen te helpen. In 1942, werkte hij nauw samen met Joodse hulporganisaties en toen de Duitsers dat ontdekte sloot hij zich aan bij de Franse Partisanen.
20 Francotte Joep (nl) [Edit]Verzetsstrijder
29 Dec 1920
6 Sep 1944
VaalsNederlandDakdekkerOp 6 september wordt Joep samen met Sjeng Coenen doodgeschoten op de Cauberg in Valkenburg.

Bron fam. Francotte, VaalsWeigerde om in Duitsland te gaan werken en werd daarvoor tot maandenlange dwangarbeid in een kamp veroordeeld. Na zijn vrijlating werkte hij voor het illegale "Je Maintiendrai". Op 2 september 1944 werkte hij mee aan de bevrijding van een aantal gevangenen uit de gevangenis van Maastricht. In KP/LO verband werd hij "Joep" genoemd en werkte hij vaak samen met Sjef Coenen. Op Dolle Dinsdag (5 september 1944) wer d hij samen met Coenen in Ulestraten op een boerderij gearresteerd, toen een terugtrekkende groep Duitsers onderdak zochten op die boerderij. Wanneer blijkt, dat Coenen een pistool bij zich heeft, worden ze overgebracht naar een Valkenburgs hotel, waar ze door de plaatselijke Ortskommandant worden verhoord. Om middernacht vertrekken Joep Francotte en Sjeng Coenen met dezelfde militairen, die hen ook gebracht hebben. Daarna heeft niemand de twee nog levend gezien. De dag erna vindt men boven op de Cauberg de twee lijken. Een van hen heeft tussen zijn riem een stuk papier met opschrift: Terroristen. Op de plek waar Sjeng en Joep zijn doogeschoten staat nu de kapel ter nagedachtenis aan alle overleden verzetsleden in Limburg.
NaamRolSexGeboorte datumSterf datumCityLandBeroepEinde
Vorige 10 Volgende 10